Ergotherapie Barendrecht, Praktijk voor Ergotherapie - Vergroot uw zelfstandigheid bij ziekte en beperking.

Behandelingen

Ergotherapie in het kort

In het dagelijks leven kunt u allerlei handelingen tegenkomen, zoals koken,  de was doen, boodschappen, aan­- en uitkleden, werken en nog veel meer. Veel van deze handelingen gaan automatisch, zonder er bij na te denken. Maar als dit functioneren moeizamer gaat, door bijvoorbeeld een ziekte of beperking, wordt pas duidelijk hoe ingewikkeld zoiets kan zijn. Door zorg op maat (advies, training en hulpmiddelen) maakt ergotherapie het (weer) mogelijk om dagelijkse activiteiten uit te voeren; thuis, op het werk, bij studie, tijdens sport en vrije tijd. 

Voorbeelden; wat ergotherapie voor u kan betekenen! 

  • Behandeling gericht op valpreventie. Het verminderen van het valrisico in en rondom de woning, door adviezen en training te geven;
  • Het opnieuw aanleren van vaardigheden bij mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH), zoals; dementie, MS, parkinson, beroerte of hersenbeschadiging na een ongeluk. De ergotherapeut helpt u opnieuw handelingen aan te leren, om uw zelfstandigheid langer te behouden. 
  • Mantelzorg ondersteuning, om als mantelzorger de zorg voor een kind, ouder of partner langer te kunnen volhouden zonder uzelf te overbelasten. 
  • Het verminderen van vermoeidheid bij ziektes als; kanker, burn-out, chronisch vermoeidheidssyndroom, etc. De ergotherapeut geeft coaching en adviezen om uw grenzen te leren bepalen en geeft handvatten om zelf uw energieniveau op peil te houden. 
  • Het balans houden van uw activiteiten bij bijv. fibromyalgie of reuma, zodat uw pijnpieken verminderen en u, uw activiteiten beter kan verdelen over de dag. 
  • Werkplekgericht advies, waarbij het verminderen en voorkomen van lichamelijke klachten centraal staat. U krijgt advies en coaching bij het aannemen van de juiste werkhouding waardoor lichamelijke overbelasting, zoals rugklachten verminderen. Dit kan zowel bij kantoor werkzaamheden, als verzorgende werkzaamheden. 
  • Training en adviezen bij de persoonlijke verzorging, zoals het zelfstandig aan- en uittrekken van de steunkousen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen (die veelal vergoed worden door de zorgverzekering). Zodat u niet meer afhankelijk bent van de thuiszorg of derde. 
  • Behandeling gericht op scootmobiel training, rollator training of (elektrische)rolstoel training, om uw mobiliteit zowel binnen- als buitenshuis te vergroten.


    Ga direct naar: Belasting en Belastbaarheid, Beroerte (CVA), Dementie, Mantelzorg ondersteuning, Oncologie, Ouder worden, Reuma/Artrose, Spalktherapie, Ziekte van Parkinson

Belasting en Belastbaarheid

Belasting = Wat uw lichaam of geest doet.
Belastbaarheid =  Wat uw lichaam of geest aan kan.

Wanneer u uw dagen heeft volgepland met activiteiten, kan het zijn dat u uzelf wel eens voorbij rent. Voor een gezond persoon hoeft dit geen probleem te zijn, echter na lange tijd van een verkeerde verdeling tussen belasting en belastbaarheid kunnen lichamelijke of geestelijke klachten ontstaan. Laat staan wanneer u al wel lichamelijke klachten heeft zoals fibromyalgie of chronische pijnklachten. Dan is het extra belangrijk om een goede balans tussen uw belasting en belastbaarheid te behouden.

Wanneer u nog niet bekend bent met lichamelijke of psychische klachten kunt u echter wel uit balans raken. Waarschijnlijk als er klachten zijn merkt u niet gelijk dat uw balans verstoord is, echter is het wel belangrijk om symptomen tijdig te signaleren, zoals;
  • Problemen met uw geheugen en concentratie, door veel aan uw hoofd te hebben;
  • Angst of gejaagde gedachten;
  • Constant bezorgd zijn;
  • Uw humeur verandert of u bent sneller geïrriteerd;
  • Gevoel van eenzaamheid en/of depressie;
  • Pijnklachten in bijvoorbeeld nek, schouders of rug;
  • Lage lichamelijke weerstand, snel verkouden of ziek; 
  • Weinig eten of slapen;
  • Nerveuze gewoontes ontwikkelen (nagelbijten, tikken etc.).
Ergotherapie richt zich bij belasting en belastbaarheid op;
  • Het samen in kaart brengen van uw belasting (wat doet u allemaal op een dag) en uw belastbaarheid ( wat kunt u eigenlijk aan op een dag, zodat u geen klachten ervaart);
  • Het geven van handvatten, zodat u zelf leert uw dag in te delen met een juiste balans;
  • Adviseren in ergonomische principes om lichamelijke klachten te verminderen;
  • Het geven van psycho-educatie en ontspanningsoefeningen om mentale klachten te verminderen;
  • Het bepalen van uw grenzen, zodat u deze zelfstandig kunt voortzetten en dat u zelf kunt voorkomen dat u weer uit balans raakt. 

Beroerte (CVA)

Wanneer u een Cerebro Vasculair Accident (CVA) of ook wel beroerte genoemd heeft gehad kunt u daar lichamelijke en mentale problemen van ondervinden. U kunt zowel na een herseninfarct als een hersenbloeding problemen krijgen in het denken en doen. Vaak zijn de gevolgen na een hersenbloeding veel groter, waardoor er problemen ontstaan bij het aan- en uitkleden, koken, fietsen en meer. Aan de hand van uw eigen doelen wordt samen gewerkt aan het vergroten van de zelfstandigheid na een CVA. 

Samen met de ergotherapeut gaat u o.a. kijken naar;
  • Het verbeteren van de fijne motoriek, zodat u weer kunt schrijven of uw hobby kan uitvoeren;
  • Welke aanpassingen in de woning geschikt zijn, zodat u ook met een rolstoel weer veilig kunt handelen in uw eigen omgeving; 
  • Het toepassen van strategie of compensatietechnieken om de dagelijkse handelingen weer eenvoudig te kunnen uitvoeren, zoals koken, wassen, aankleden en fietsen;
  • Welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn om het dagelijks leven makkelijker te maken, wanneer dit niet lukt via strategie of compensatietechnieken.

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor diverse hersenziekten, waarbij het geheugen en de hersenfuncties langzaam achteruitgaan. Vaak sluipend van aard, waardoor het in de beginfase nog niet altijd opgemerkt wordt. U kunt problemen krijgen met het onthouden van recente gebeurtenissen, woorden niet kunnen vinden of begrijpen, voorwerpen niet kunnen herkennen, moeite met concentreren etc. 

De ergotherapeut helpt om de cognitieve factoren (functies van de hersenen) zo lang mogelijk in stand te houden, door gebruik te maken van het opnieuw aanleren van vaardigheden. Waardoor u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven functioneren. Denk hierbij aan;
  • Het aanleren van vaste routes naar de supermarkt, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig uw boodschappen kunt blijven doen;
  • Het aanleren van activiteiten zodat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven fietsen of  lopen;
  • Gebruik maken van externe compensatie (zoals geheugensteuntjes) om dagelijkse handelingen zoals koken, wassen en aankleden zo lang mogelijk zelfstandig en veilig uit te voeren;
  • Adviezen aan de mantelzorger om ook na de ergotherapie behandelingen de (opnieuw) aangeleerde activiteiten in stand te houden.

Mantelzorg

Wanneer u langdurig voor uw kind, partner of ouder zorgt is het van belang dat u ook goed voor u zelf blijft zorgen. Als mantelzorger zet u, uzelf waarschijnlijk nogal eens opzij. U draagt zorg voor iemand, maar heeft ook nog uw eigen dagelijkse activiteiten die u wilt/moet onderhouden. Hierbij is balans heel belangrijk, om overbelasting te voorkomen. Wanneer u in een korte periode te veel hooi op uw vork neemt, is dit tijdelijke overbelasting, uw lichaam en geest kan dit in veel gevallen prima aan, maar ook tijdelijke overbelasting kan schadelijk zijn voor u. Mantelzorg is in de meeste gevallen langdurig van aard, waardoor het gevaar op overbelasting groot is. U kunt dan klachten krijgen als stress, vermoeidheid, hoog in de emotie zitten, rug-, nek- en schouderklachten. Deze mentale en lichamelijke klachten zijn tekenen van overbelasting, u bent niet meer in balans, waardoor de kwaliteit van de zorg voor een ander afneemt. 

De ergotherapeut helpt u bij;
  • De balans houden tussen de zorg voor een ander en momenten voor uzelf, zodat zowel mentale als lichamelijke klachten afnemen;
  • Het adviseren van ergonomische principes in bijvoorbeeld lichaamshouding, om rug, nek en schouderklachten te voorkomen;
  • Het vinden van de juiste ondersteuning zoals gebruik maken van hulpmiddelen, het opnieuw inrichten of aanpassen van de woning om de zorg beter te kunnen uitvoeren.

Oncologie

Wanneer u bekend raakt met kanker komt er veel op u af en verandert er veel in uw dagelijkse situatie. U kunt (tijdelijk) stoppen met werken, u krijgt meer pijnklachten, u bent meer vermoeid door alle behandelingen en alles wat er op u afkomt. Ergotherapie is bij het oncologische ziektebeeld nog redelijk onbekend, wij kunnen in iedere fase van de ziekte iets voor u betekenen  en ervoor zorgen dat u de juiste ondersteuning krijgt in de juiste fase.

De curatieve fase;
De curatieve fase is de fase dat u nog onder behandeling bent om weer te genezen, een veel voorkomende bijwerking van de medicatie en het gehele proces is vermoeidheid. Tijdens deze fase zorgt u er samen met de ergotherapeut voor dat u uw activiteitenniveau kunt behouden, zodat u zo optimaal mogelijk kunt blijven functioneren tijdens de persoonlijke verzorging, huishoudelijke activiteiten of op het werk. Daarnaast staat verlichting van de pijn ook centraal door te kijken naar zit- en lighouding. 

De herstelfase;
Wanneer u genezen bent van de kanker, gaat u de herstelfase in. Tijdens deze fase richt u zich met de ergotherapeut op het doelen stellen voor de toekomst en vermoeidheid verminderen. Waarin terugkeer naar werk/vroegere rolpatronen centraal staan. Ook in deze fase is aandacht voor het verdelen van de activiteiten van belang. Het lijkt misschien van buiten dat u weer gezond bent en de wereld weer aan kan, maar uw lichaam heeft nog steeds tijd en rust nodig om te herstellen. Ook kunt u na de behandelingen (chemo en bestralingen) last krijgen van oedeem, wanneer u een kous krijgt om de oedeem vorming tegen te gaan, kunnen wij u ondersteunen bij het zelfstandig aantrekken van de elastische kous.

De palliatieve fase;
Tijdens de palliatieve fase staat de kwaliteit van leven centraal en het leren omgaan met eventuele beperkingen. Daarnaast richten behandelingen zich op zoveel mogelijk behouden van het energieniveau om betekenisvolle handelingen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven uitvoeren. 

De terminale fase;
In de laatste levensfase richt ergotherapie zich op decubitus preventie (het voorkomen van doorligplekken) door inactiviteit kan het zijn dat u veel op bed ligt, het is dan extra belangrijk dat u bent voorzien van het juiste comfort. Daarnaast worden eventueel ontspanningsoefeningen of ontspanningsactiviteiten gegeven, om ook uw gedachte te kunnen verzetten in deze periode. Tevens kan de ergotherapeut advies geven aan de mantelzorger, om mantelzorg overbelasting te voorkomen. 

Ouder worden

Wanneer u ouder wordt, merkt u vaak dat het bewegen wat stijver wordt. U komt bijvoorbeeld moeilijker uit bed, heeft moeite met bukken, u heeft minder kracht dan dat u vroeger had etc. Vaak kunt u door activiteiten net op een andere manier uit te voeren weer een stukje zelfstandigheid terug krijgen. Blijven bewegen is daarbij natuurlijk heel belangrijk!

Wanneer u ouder wordt kan de ergotherapeut u o.a. ondersteunen bij;
  • Het adviseren welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn, zoals een sta-op stoel, een scootmobiel, een rollator;
  • Het aanleren van het gebruik van een rollator, zodat u weer veilig en rechtop, langere afstanden kunt lopen;
  • Het aanleren van scootmobiel, (elektrische) rolstoel of driewielfiets rijden, de ergotherapeut geeft training om ervoor te zorgen dat u weer zelfstandig op pad kunt;
  • Het vergroten van uw zelfstandigheid bij het aan- en uitkleden, bijv. zelfstandig uw steunkousen leren aantrekken, door al dan niet gebruik te maken van hulpmiddelen;
  • De aanvraag van hulpmiddelen die via de gemeente bij WMO worden verstrekt;
  • Het verminderen van valgevaar door valpreventie training. Hierbij wordt gekeken waar de risico's in huis zich bevinden en krijgt u handvatten om zowel de intrinsieke(risicio van binnenuit het lichaam) en extrinsieke(risico van uit de omgeving) valfactoren te verminderen.

Reuma (o.a. Artrose)

Wanneer u last heeft van reuma, heeft u vaak pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Hierdoor kunt u zich meestal minder goed bewegen en ondervindt u beperkingen bij de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten. Reuma is een verzamelnaam voor veel aandoeningen, waaronder ook artrose valt. Het verschil tussen reumatische artritis is dat er gewrichtsontstekingen zijn, dit is bij artrose niet het geval.  Door de pijnklachten kan u ook moe of lusteloos worden, en pijnklachten kunnen per dag variëren. De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch, u kan er dus niet meer van genezen, wel kunt u leren de pijnklachten te verminderen. 

Bij reuma en artrose richt ergotherapie zich op; 
  • Het verminderen van de pijnklachten door gebruik te maken van hulpmiddelen;
  • Het verminderen van de pijnklachten door een goede dagindeling te maken;
  • Het verminderen van de pijnklachten door het toepassen van gewrichtsbeschermende principes;
  • Het vergroten van uw activiteiten, bijvoorbeeld langer kunnen staan of langer kunnen lopen door het toepassen van graded activity en graded exposure.

Spalktherapie

Wanneer u door letsel of overbelasting klachten heeft aan uw handen, is de uitvoering van dagelijkse activiteiten ook niet meer zo van vanzelfsprekend. U gebruikt uw handen de hele dag door. Bij band- of peesletsel, hypemobiliteit of overbelasting kan een (tijdelijke) spalk en uitkomst bieden. 

De ergotherapeut van ergotherapie Barendrecht kan het volgende voor u betekenen bij handproblemen;
  • Het aanmeten van een Mallet finger orthese;
  • Het aanmeten van een CMC-I gewricht (vaak bij uw duim);
  • Het aanmeten van spalken om overstrekking (hyperextensie) van de gewrichten te voorkomen;
  • Het trainen op vaardigheden, om de coördinatie, manipulatie en kracht van de hand te verbeteren;
  • Advisering over instructie bij ergonomische leefstijladviezen m.b.t gebruik van de handen. 

Ziekte van parkinson

De ziekte van parkinson ontstaat doordat er een te kort is aan dopamine in de hersenen, hierdoor wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast, waardoor u trager gaat bewegen en last kan krijgen van trillingen. Doordat de aansturing van uw spierbewegingen verslechterd, is het moeilijker om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren. U kunt veel moeite hebben met u zelf aankleden, lopen of het uitvoeren van uw hobby. Parkinson is een progressieve ziekte die vaak langzaam steeds verder achteruit gaat. 

De ergotherapeut helpt u om zo lang mogelijk uw mogelijkheden te behouden door;
  • Advies te geven over het ziekteproces en wat u kunt doen om uw dagelijkse functies te behouden of te herstellen;
  • Training te geven op fijne motoriek, om het schrijven zo lang mogelijk intact te houden;
  • Adviezen om u beter te kunnen verplaatsen over langere afstanden, dit kan zijn door een juiste rollator, een scootmobiel of elektrische rolstoel;
  • Behandeling en training om te leren compenseren bij activiteiten die u veel moeite kosten. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van aanpassingen in de omgeving;
  • Adviseren voor hulpmiddelen, om bijvoorbeeld beter in- en uit bed te komen.

Share by: