Wanneer u bekend raakt met kanker komt er veel op u af en verandert er veel in uw dagelijkse situatie. U kunt (tijdelijk) stoppen met werken, u krijgt meer pijnklachten, u bent meer vermoeid door alle behandelingen en alles wat er op u afkomt. Ergotherapie is bij het oncologische ziektebeeld nog redelijk onbekend, wij kunnen in iedere fase van de ziekte iets voor u betekenen en ervoor zorgen dat u de juiste ondersteuning krijgt in de juiste fase.
De curatieve fase;
De curatieve fase is de fase dat u nog onder behandeling bent om weer te genezen, een veel voorkomende bijwerking van de medicatie en het gehele proces is vermoeidheid. Tijdens deze fase zorgt u er samen met de ergotherapeut voor dat u uw activiteitenniveau kunt behouden, zodat u zo optimaal mogelijk kunt blijven functioneren tijdens de persoonlijke verzorging, huishoudelijke activiteiten of op het werk. Daarnaast staat verlichting van de pijn ook centraal door te kijken naar zit- en lighouding.
De herstelfase;
Wanneer u genezen bent van de kanker, gaat u de herstelfase in. Tijdens deze fase richt u zich met de ergotherapeut op het doelen stellen voor de toekomst en vermoeidheid verminderen. Waarin terugkeer naar werk/vroegere rolpatronen centraal staan. Ook in deze fase is aandacht voor het verdelen van de activiteiten van belang. Het lijkt misschien van buiten dat u weer gezond bent en de wereld weer aan kan, maar uw lichaam heeft nog steeds tijd en rust nodig om te herstellen. Ook kunt u na de behandelingen (chemo en bestralingen) last krijgen van oedeem, wanneer u een kous krijgt om de oedeem vorming tegen te gaan, kunnen wij u ondersteunen bij het zelfstandig aantrekken van de elastische kous.
De palliatieve fase;
Tijdens de palliatieve fase staat de kwaliteit van leven centraal en het leren omgaan met eventuele beperkingen. Daarnaast richten behandelingen zich op zoveel mogelijk behouden van het energieniveau om betekenisvolle handelingen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven uitvoeren.
De terminale fase;
In de laatste levensfase richt ergotherapie zich op decubitus preventie (het voorkomen van doorligplekken) door inactiviteit kan het zijn dat u veel op bed ligt, het is dan extra belangrijk dat u bent voorzien van het juiste comfort. Daarnaast worden eventueel ontspanningsoefeningen of ontspanningsactiviteiten gegeven, om ook uw gedachte te kunnen verzetten in deze periode. Tevens kan de ergotherapeut advies geven aan de mantelzorger, om mantelzorg overbelasting te voorkomen.